The Road Not Taken MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Poem 1 The Road Not Taken MCQs with Answers

Q1. What does this poem all about:- 

a) the choices made by people

b) to walk on two roads

c) to think what to choose 

d) none of the above

Ans:- the choices made by people

Q2. Which thing decides the future of person according to this poem:-

a) the success

b) the hard work 

c) the path chosen by a person 

d) all of these

Ans:- the path chosen by a person

Q3. The poet stand at the diverged of :

a) three roads in brown wood

b) two roads in the field

c) two roads in a yellow wood

d) one road in a cave

Ans:- two roads in a yellow wood

Q4. What does “diverged” mean according to this poem:-

a) difference  

b) to separate

c) to meet at one point 

d) all of these 

Ans:- to separate

Q5. Why does the poet feel sorry 

a) he didn’t know the right way 

b) he had not much fuel

c) he already walk on the wrong path

d) he couldn’t walk on both of the roads

Ans:- he couldn’t walk on both of the roads

Q6. What does the poet mean by ‘long I stood’:-

a) his angry mood

b) his relaxing mood 

c)  his dilemma

d) his problem facing energy

Ans:- his dilemma

Q7. Why was the poet able to walk only on one road?

a) because he was only one person 

b) because he was sad 

c) because he wants to walk alone 

d) Because he had no idea where both paths had gone 

Ans:- Because he was only one person

Q8. What does Yellow Wood mean 

a) Forest in the autumn season 

b) wood are in yellow colors

c) Falling leaves 

d) None of these 

Ans :- Forest in the autumn season 

Q9. Why was the poet looking at both of the paths?

a) to check the road 

b) to decide whether it was right or wrong for him 

c) to check how long the path 

d) All of these 

Ans :- to decide whether it was right or wrong for him

Q10. What does ‘grassy’ mean?

a) The path which is made by stones only

b) the comfortable road 

c) the path which is not traveled by anyone 

d) All of these 

Ans:- the path which is not traveled by anyone 

Q11.  According to the poet, both road looks like:- 

a) different 

b) well-built road

c) muddy

d) same 

Ans:- same

Q12. What does Yellow Wood represent:-

a) Choices of people

b) the path which makes the poet future

c) people

d) Older people

Ans:- Older people

Q13. Where does the poet find himself 

a) on the divergence of the two roads 

b) on a fork 

c) on between two muddy roads 

d) In front of the roads 

Ans :- on a fork

Q14. “leaves no step had trodden black.” what does this phrase mean

a) no one crushed the leaves  

b) leaves are black in color

c) leaves crushed by the people 

d) None of the above

Ans :- no one crushed the leaves

Q15. What is the dilemma of the poet?

a) Whether he will choose the right one or not 

b) Whether he will come back to walk on the second road or not 

c) Whether he will be successful 

d) Whether he will complete his destination or not 

Ans:- Whether he will come back to walk on the second road or not 

Q16. Which road was taken by the poet?

a) most traveled  

b) less traveled 

c) the right one

d) left one 

Ans:- less traveled

Q17. Why does the poet choose the less traveled road?

a) to make a record 

b) because he was a different man

c) to signific the difference between the people and himself

d) All of these

Ans:- to signific the difference between the people and himself

Q18. What is the message of this poem:- 

a) Be wise while choosing or making the decision 

b) Always make your personality different from others

c) not confused in between two things

d) None of these 

Ans:- Be wise while choosing or making the decision 

Q19. Why is the poet asking to make a perfect decision for your life 

a) because there’s no going back option in your life 

b) There is so many path to be successful and to be unsuccessful 

c) None (a) and (b)

d) Both (a) and (b) 

Ans:- Both (a) and (b) 

Q20. What is the rhyming scheme of this poem 

a) ABACD

b) ABAAC

c) ABAAB

d) ABCBC

Ans:- ABAAB

Q21. Who is the poet of this poem:- 

a) William leotham

b) Alexander Frost 

c) Edward Lear 

d) Robert Frost 

Ans:- Robert Frost

Leave a Reply

%d bloggers like this: