The Story of the village Palampur Questions and Answers Class 9

NCERT Solutions for Class 9 Economics Chapter : 1 – The Story of the village Palampur Questions and Answers

Q1.Modern farming methods require more inputs, which are manufactured in industry. Do you agree?

Ans: To obtain higher yield, modern farming methods require more inputs such as chemical fertilizers, pesticides, HYV seed, water supply, pesticides, Canals, etc.

Q2.How did the spread of electricity help farmers in Palampur?

Ans: Spread of electricity in Palampur village helped the farmers to improve their irrigation system instead of Persian wheel tube wells. Now time efficient tools can be used by the farmers for threshing and drilling of crops.

Q3.Is it important to increase the area under irrigation?

Ans: Only about 40% of the cultivated land area in the country has irrigation facilities. The rest of the land of the cultivated area is still dependent on rainfall for irrigation. Increasing the area under irrigation will benefit the farmers to use multiple crops so that they can increase their yield and produce better quality crops.

Q4.Why are the wages for farm laborers in Palampur less than minimum wages?

Ans: There are several reasons for why the wages for farm labourers in Palampur is less than the minimum wages set by the government-

1) Most of the farm labourers in Palampur are unskilled and unaware.

2) There is a great competition for work in palampur village due to which farm labourers get ready to work for lower wages

3) Most small farmers have to borrow money from large farmers or the village moneylenders of interest on such loans are very high, causing great distress to repay the loan. Hence they pay very low wages to the farm labourers.

Q5. What are the different ways of increasing production on the same piece of land? Use examples to Explain.

Ans: Multiple cropping and the use of modern farming methods are the two common ways of increasing production.

In multiple cropping, more than one crop is grown on a piece of land. It is the most common way of increasing production. All the farmers in Palampur grow at least two main crops; some farmers grow potatoes as the third crop.

The use of Modern Farming Methods helps to increase the yield. For example HYV seeds, chemical fertilizers, and pesticides in farming.

Q6. How do medium and large farmers obtain capital for farming? How is it different from the small farmers?

Ans: The medium and large farmers obtain capital from the surplus they sell in the market or from their savings. But the small and poor farmers do not have surplus production or earlier savings so they have to take loans from village moneylenders.

Q7. On what terms did Savita get a loan from Tajpal Singh? Would Savita’s condition be different if she could get a loan from the bank at a low rate of interest?

Ans. Savita was a small farmer who planned to cultivate wheat on her land. Savita needed cash to buy water and repair her farm instruments. Being a small and poor farmer she decided to borrow money from Tejpal Singh, a large farmer. Tejpal Singh set an interest rate of 24 percent for four months in addition she would have to work on his field on low wages during the harvest season at Rs 35 per day. Savita agreed, as getting a loan is difficult for a small farmer. Yes, Savita’s condition would have been different if she could get a loan from the bank at a low rate of interest.

Q8. What can be done so that more non-farm production activities can be started in villages?

Ans. The villagers should be made aware of non-farm production activities. Training to the villagers in different small crafts and low interest on loans for small farmers should be provided by the government so that they can start up their work.

Leave a Reply

%d bloggers like this: