Motion MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion with Answers

Q1. What is meant by motion ?

a) This is when an object goes only in a straight path from initial to final position.

b) This is when an object does not change it’s position, with respect to the surroundings.

c) This is when an object changes its position with respect to the surroundings.

d) None of these 

Ans :- This is when an object changes its position with respect to the surroundings.

Q2. The starting point of any body/object is of it’s :-

a) reference point (origin)

b) Initial point (u)

c) Final point (v)

d) All of these

Ans :- reference point (origin)

Q3. Which statement is correct about ‘velocity’ ?

a) It is a vector quantity 

b) It can either be negative or positive, sometimes zero 

c) When the body returns to its initial position velocity can be zero 

d) All of these 

Ans :- All of these

Q4. The shortest distance measured from the initial to the final position of an object is known as :- 

a) it’s displacement

b) it’s distance 

c) it’s velocity

d) none of these

Ans :- it’s displacement

Q5. m/s² is the unit of 

a) displacement

b) acceleration 

c) velocity 

d) none of them

Ans :- acceleration

Q6. Speed of 72 km/h, when it will expressed in m/s so the value is :-

a) 259.2 m/s

b) 200 m/s

c) 20 m/s

d) none of these

Ans :- 20 m/s

Q7.  If the displacement of an object is proportional to the square of the time, then the object will moves with :- 

a) decreasing acceleration

b) increasing acceleration

c) uniform acceleration

d) all of the above 

Ans :- uniform acceleration

Q8. Assertion: Displacement of an object cannot be zero even if the  distance covered by it is not zero.

Reason :- Displacement is the longest distance measured from the initial to the final position of an object.

a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion 

b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion 

c) Assertion is true but reason is false 

d) Both assertion and reason are false 

Ans :- Both assertion and reason are false 

Q9. The rate of change in displacement is called :- 

a) velocity 

b) acceleration 

c) Speed 

d) retardation

Ans :- velocity

Q10. If an object start at rest then it’s initial velocity is :-

a) less than final position

b) equal to zero

c) equal to the final velocity

d) greater than final velocity

Ans :- equal to zero

Q11. Negative acceleration is also known as :- 

a) velocity

b) retardation

c) – acceleration

d) none of these

Ans :- retardation

Q12. Fall a moving object ratio of displacement to distance is :-

a) equal or less than 1

b) always more than 1

c) always less than 1

d) always equal to 1

Ans :- equal or less than 1

Q13. Arun is enjoying a ride on a merry go round.  which is moving with a constant speed of 2 m/s. It shows that Arun is:

a) In retarded motion

b) In Linear motion

c) In constant velocity

d) In an accelerated motion

Ans :- In an accelerated motion

Q14. A particle is moving in a circular path of radius r, after completing a round of circle. The displacement would be :-

a) zero 

b) 2r 

c) r 

d) πr

Ans :- zero

Q15. The rate of change in velocity is called :-

a) acceleration 

b) momentum 

c) speed 

d) none of the above 

Ans :- acceleration

Q16. A passenger traveling in a train that will be moving with constant velocity and he will drop a stone from the window, the path of stone will appear to be 

a) pergola

b) arc of circle  

c) straight line

d) none of these

Ans :- straight line

Q17. The slope of velocity time graph for motion with uniform velocity is equal to :-

a) average velocity 

b) initial velocity

c) final velocity

d) zero velocity

Ans :- zero velocity

Q18. An object is uniformly moving on a circular path with constant velocity then it has :- 

a) non-uniform retardation

b) accelerated motion

c) motion with uniform retardation

d) none of these

Ans :- accelerated motion

Q19. Slow of distance time graph gave :- 

a) non-uniform motion

b) velocity

c) acceleration

d) uniform motion

Ans :- velocity

Q20. Which of the following can decrease in motion in a straight line with constant acceleration ?

a) When an object in acceleration

b) When the speed of an object is in non-uniform motion

c) When an object displacement is 0

d) none of the above

Ans :- When the body in acceleration

Q21. In which of the following cases of motion. The distance moved and magnitude of displacement are equal.

a) When the pendulum is continuing moving.

b) When the earth revolves around the sun.

c) When the car is moving in a straight path/line.

d) When the car is moving in a circular path.

Ans :- When the car is moving in a straight path/line.

Q22. The ratio of the speed to the magnitude of velocity when the body is moving in one direction.

a) Greater than 1

b) Greater or equal to 1

c) Less than 1 

d) equal to 1

Ans :- equal to 1

Q23. Which of the following can be zero when the particle is in motion for sometime :- 

i) Average Speed

ii) Displacement

iii) Distance covered

iv) Average velocity

a) (i) and (ii) 

b) (ii) and (iv)

c) (i) and (iii)

d) only (ii) 

Ans :- (ii) and (iv)

Q24. A body is moving in straight line has uniform motion it it travel in :-

a) equal distance with equal velocity

b) equal distance in equal interval of time

c) equal distance with equal acceleration

d) none of these

Ans :- equal distance in equal interval of time

Q25. Which of the following situations can be possible ?

a) Average speed and magnitude of average velocity are always equal in circular motion. 

b)  Distance and displacement are equal in circular motion.

c) An object can have an acceleration but not constant velocity.

d) The velocity of an object may be zero but acceleration is not zero.

Ans :- The velocity of an object may be zero but acceleration is not zero.

Q26. The slope of velocity time graph for retarded motion is :-

a) negative 

b) positive 

c) zero

d) both negative and positive

Ans :- negative

Q27. The device which can record the distance that traveled by any object is known as :- 

a) Speedometer

b) Odometer

c) measurements

d) all of these

Ans :- Odometer

Q28. Assertion: uniform circular motion is also known as accelerated motion.

Reason: The object that moves with uniform circular motion changes direction of motion at every point, so the velocity is not constant.

a) Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. 

b) Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion .

c) Assertion is true but reason is false.

d) Reason is true but assertion is false.

Ans :- Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. 

Q29. Motion of an object is ________ term.

a) related term

b) retardate term

c) accelerate term

d) none of these

Ans :- related term

Q30. A train is moving with constant velocity of 40 m/s. How much distance will it cover in the next 3 minutes ?

a) 120 meters 

b) 4800 meters

c) 7200 meters

d) none of these

Ans :- 7200 meters

Leave a Reply

%d bloggers like this: