The Sound of Music MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Sound of Music with Answers

Q1. Which of the following character faced a loss of hearing in this  story  :

a) Evelyn James 

b) Evelyn Glennie

c) Bismillah Khan

d) Jimmy Glenn’s 

Ans:- Evelyn Glennie

Q2. What was her age when she went to the prestigious Royal Academy of Music in London.

a) fifteen years old

b) sixteen years old 

c) seventeen years old

d) look like a teenager

Ans:- 17 years old

Q3. How was she realized about the approaching train by feeling it’s :- 

a) Sound 

b) Crowd

c) Vibration

d) All of these

Ans:- Vibration

Q4. Where was Evelyn Glennie lived in 

a) London

b) France

c) America

d) Scotland

Ans:- Scotland

Q5. What type of bigger challenge that she faced than most :- 

a) that she was profoundly deaf

b) that she was blind 

c) that she was not able to express the music 

d) None of these

Ans:- that she was profoundly deaf

Q6. At which of the following age Evelyn’s mother notice that Evelyn had hearing problem :

a) seven year old

b) eight year old

c) nine year old

d) at the age of teenager

Ans:- eight year old

Q7. Which of the following Evelyn managed to hide her growing deafness problem from : 

a) grandmother 

b) friends and teachers

c) father and mother

d) All of these

Ans:- friends and teachers

Q8.  When did Evelyn says “Everything suddenly looked Balck” .

a) When she was advised to use hearing aids and go to deaf school

b) When she was advised to go to deaf school

c) When she get poor number in exams 

d) When she was rejected in music auditions

Ans:- When she was advised to use hearing aids and go to deaf school

Q9. Evelyn decide that she didn’t give up and pursue her interest in :- 

a) music

b) Study

c) dance

d) Art

Ans:- music

Q10. What does the meaning of ‘xylophone’ from the story :- 

a) type of smartphone

b) a type of orchestra

c) a music instrument with row wooden bars of different lengths

d) None of these

Ans:- a music instrument with row wooden bars of different lengths

Q11. What does Ron Forbes advice to Evelyn Glennie ?

a) to travel all the places of the world

b) to score well in the examination

c) that he was not able to hear the sound in her overall life

d) to hear the sound of music through the other body part instead of ears

Ans:- to hear the sound of music through the other body part instead of ears

Q12. Evelyn started feel the sound of drum through her

a) mind

b) heart

c) waist

d) Ears

Ans:- waist 

Q13. Who spotted Evelyn’s potentiality in this story

a) His mother

b) Ron Forbes

c) His friends

d) All of them

Ans:- Ron Forbes

Q14. At which places Evelyne performed a free concert .

a) Old age homes 

b) garden

c) Orphanage

d) Prisons and hospitals

Ans:- prisons and hospitals

Q15.  Why did the men with bushy beards give trouble to evelyn?

a) They speak very low 

b) evelyn could not read their eyes

c) evelyn could not read their smile

d) evelyn could not read their lips

Ans:- evelyn could not read their lips

Q16. Which of the two things is important for success in life? According to Evelyn Glennie.

a) Aim and hardwork 

b) Ambitious and knowledge

c) hardwork and money

d) Aim and money

Ans:- Aim and hardwork

Q17. What were the two languages that she learned after his deafness problem?

a) English and French 

b) French and basic Japanese

c) basic Japanese and Chinese

d) English and Chinese

Ans:- French and basic Japanese

Q18. While performing evelyn always removed ________ to feel the vibrations of music .

a) Earplugs 

b) Coat

c) shoes

d) Headphones

Ans:- shoes

Q19. In which year she received the Royal Philharmonic Society’s prestigious Soloist of the year award?

a) In 1985

b) In 1990

c) In 1991

d) In 1995

Ans:- In 1991

Q20. She got the mastery of playing _________  musical instruments together.

a) many musical instruments 

b) ten musical instruments

c) hundreds of musical instruments

d) thousands of musical instruments

Ans:- thousands of musical instruments

Q21. What is the moral of this story :- 

a) don’t do anything against the life 

b) fought against the disability and make your own life a success story

c)  do hard work and achieve your aim

d) None of these 

Ans:- fought against the disability and make your own life a success story

Q22. Who is the author of this story:

a) Evelyn Glennie

b) Ron Forbe 

c) Deborah Cowley

d) James Blade 

Ans:- Deborah Cowley

Leave a Reply

%d bloggers like this: