The Fundamental Unit of Life MCQ Class 9

Chapter-5 : Science The Fundamental Unit of Life Class 9 MCQ’s with Answers

Q1. Which of the following scientists coined the term cell?
1. Robert Brown
2. Albert Einstein
3. Newton
4. Robert Hooke

Q2. The largest cell in the human body is?
1. Muscular cell
2. Cell wall
3. Nerve cell
4. liver cell

Ans. Robert Hooke

Ans. Nerve cell

Q3. iodine solution is used?
1. Stain onion peel cell
2. Stain human cheek cell
3. Mount onion peel cell
4. Monut animal cheek cell

Ans. Stain onion peel cell

Q4. The barrier between the protoplasm and the outer environment in an animal cell is?
1. Animal cell
2. Plasma membrane
3. Plant cell
4. nuclear membrane

Ans. Plasma membrane

Q5. What Makes to withstand greater charges in the surrounding medium than animal cells?
1. cell wall
2. vacuoles
3. Nuclear membrane
4. tonoplast

Ans.cell wall

Q6. The normal cell plant in hypotonic solution shall?
1. swells up
2. plastids
3. burst due to over swelling
4. shows crenation

Ans. burst due to over swelling

Q7. Which of the following maintains the basic structure (shape) of the plant cell after shrinkage of the cell content during plasmolysis?
1. Nucleus membrane
2. cell wall
3. plastids
4. vacuole

Ans.cell wall

Q8. Plasmolysis occurs due to
1. Endosmosis
2. Absorption 3. Nerve cell 4. Exosmosis

Ans.Exosmosis

Q9. Who coined the term protoplasm for the fluid substance of the cell?
1. J.E.purkinje
2. leeuwenhoek
3. Robert hooke
4. W.flemming

Ans. J.E.purkinje

Q10.Ribosomes are the centre for?
1. Fat synthesis
2. sugar synthesis
3. Protein synthesis
4. Search synthesis

Ans. Protein synthesis

Q11. The complete breakdown of glucose in presence of oxygen in cell takes place ?
1. Mitochondria
2. Chloroplast
3. Ribosome
4. lysosomes

Ans. Mitochondria

Q12. Lysosomes stores?
1. DNA
2. Fats
3. RNA
4. Hydrolytic enzymes

Ans.Hydrolytic enzymes

Q13. Plant cells have large vacuoles each surrounded by a membrane known as?
1. Plasma membrane
2. cell wall
3. nucleus membrane
4. muscle cell

Ans. cell wall

Q15. Which molecules of a cell are known as the energy currency of the cell?
1. DNA
2. RNA
3. ATP
4. SER

Ans.ATP

Q16. ATP stands for?
1. Adenosine triphosphate
2. Amino triphosphate
3. Amino tri- glycerophosphate
4. Adenosme tri- phosphoglyceride

Ans. Adenosine triphosphate

Q17. Which of the cell organical is involved in the formation of lysosomes?
1. Mitochondria
2. Nucleus membrane
3. Plasma membrane
4. Golgi apparatus

Ans. Golgi apparatus

Q18. Which organic colour of the cell plays a crucial role in detoxifying many poisons and drugs?
1.RER
2.SER
3.RNA
4.DNA

Ans.SER

Q19. Which of the following organelles possesses its own DNA and ribosomes ?
1. Mitochondria
2. Vacuole
3. Muscle cell
4. liver cell

Ans. Mitochondria

Q20. Stroma is present in?
1. Mitochondria
2. leucoplast
3. Golgi apparatus
4. lysosomes

Ans.leucoplast

Q21. When did Robert Hooke Discover the cell?
1.1665
2.1995
3.1885
4.1775

Ans.1665

Leave a Reply

%d bloggers like this: