Why do we fall ill MCQ Class 9

Chapter-13: Science – Why do we fall ill MCQ with Answers Class 9

Q1. Which one of the following is dangerous for individual health

(a) open drainage
(b) garbage throw in streets streets
(c) stagnant water around our living
(d) All of these

Ans: All of these

Q2. Which one of the following diseases is spread by microbes

(a) High blood pressure
(b) Peptic ulcer
(c) Sleeping sickness
(d) Diabetes

Ans: Sleeping sickness

Q3. Antibiotic work against

(a) Virus
(b) elephantiasis
(c) Bacteria
(d) Dengue

Ans: Bacteria

Q4. Penicillin kills bacteria but not our cells because

(a) Our cell are immune to penicillin
(b) Penicillin blocks formation of cell wall
(c) Our cells do not from cell wall
(d) None of the above

Ans: Our cells do not from cell wall


Q5. The disease which is transmitted by sexual contact is

(a) Malaria
(b) Syphilis
(c) Elephantiasis
(d) Kalaazar

Ans: Syphilis

Q6. AID is caused by

(a) A worm
(b) Bacteria
(c) Virus
(d) Protozoan

Ans: Virus

Q7. Which one of the following disease an infected mother can transmit through breast feeding to her baby

(a) Malaria
(b) Kalaazar
(c) AIDS
(d) Elephantiasis

Ans: AIDS

Q8 infectious disease spread through

(a) Air
(b) Physical contact
(c) Water
(d) All of these

Ans: All of these

Q9.Some diseases last for long time, even as much as life time. Such diseases are termed

(a) Chronic
(b) Subacute
(c) Acute
(d) Non-infectious

Ans: Subacute

Q10. Diseases where microbes are the
immediate causes are called

(a) Acute
(b) Infectious
(c) Nan-infactious
(d) Chronic

Ans: Infectious

Q11. Who were awarded Nobel prize for discovery of peptic ulcer causing bacteria helicobacter pylori

(a) Marshall
(b) Leeuwenhoek
(c) Warren
(d) both a and C

Ans: both a and C

Q12. Which of the following bacteria can cause

(a) Spirillum
(b) Cocci
(c) Bacillus
(d) Staphylococci

Ans: Staphylococci

Q13. which one of the following is not a common disease caused by viruses

(a) Common cold
(b) Typhoid
(c) Dengue fever
(d) Influenza

Ans: Typhoid

Q14. Which of the following is caused by fungi
(a) Skin infection
(b) Eczema
(c) cold and cough
(d) Loose motion

Ans: Skin infection

Q15. Which one of the following is not a viral disease

(a) Common cold
(b) Dengue fever
(c) Influenza
(d) Anthrax

Ans: Anthrax

Q16. A Round worm known as Ascaris lumbricoidis is found in the

(a) Small intestine of human being
(b) Small intestine of pigs
(c) large intestine of human
(d) Stomach of human being

Ans: Small intestine of human being

Q17. The Protozoan organism responsible for sleeping sickness is

(a) Amobia
(b) plasmodium
(c) Antamoeba
(d) Trypanosoma

Ans: Trypanosoma

Q18. The Protozoan organism that causes Kalaazar is

(a) Antamoeba
(b) leishmania
(c) Ascaris
(d) Trypanosoma

Ans: leishmania

Q19. Protozoan microbes Couse

(a) Anthrax
(b) Cholera
(c) Kalaazar
(d) elephantiasis

Ans: Kalaazar

Leave a Reply

%d bloggers like this: