Tissues MCQ Class 9

NCERT Solutions for Class 9 Science Tissues MCQ with Answers Class 9

Q1. A group of cells similar in form, function and organ is known as

(a) organ
(b) simple tissue
(c) complex tissue
(d) organ system

Ans: simple tissue

Q2. Which of the following cell are living cells?

(a) Fibres
(b) Collenchyma
(c) Vessels
(d) Sclereids

Ans: collenchyma

Q3. The girth of the stem increases due to

(a) Root apical meristem
(b) Lateral cambium
(c) Shoot apical meristem
(d) Intercalary meristem

Ans: Lateral cambium

Q4. Prepared food is transported from leaves to other parts of the plant through

(a) Tracheids
(b) Sieve tubes
(c) Vassal
(d) Sclereids

Ans: Sieve tubes

Q5. Aerenchyma is richly found in

(a) Hydrophytes
(b) Xerophytes
(c) helophytes
(d) None of these

Ans: Hydrophytes

Q6. Stomata are not necessary for the diffusion of

(a) Waste materials
(b) CO2
(c) Water vapour
(d) None of these

Ans: Waste materials

Q7. The epithelial lining of a blood vessel is also known as

(a) Germinal epithelium
(b) Endothelium
(c) Sensory epithelium
(d) None of these

Ans: Endothelium

Q8. Which is not a function of epithelial tissue

(a) It covers the outer surface of the organ and lines the inner surface of cavities
(b) It protects the body from injury, chemicals and microbes
(c) It may be secretory in nature
(d) It joins virus structures

Ans: It joins virus structures

Q9. Collagen is present in

(a) yellow fibre
(b) muscle Fiber
(c) white fibre
(d) None of these

Ans: white fibre

Q10. Yellow fibre is made up of

(a) Reticulin
(b) Elastin
(c) Collagen
(d) All of these

Ans: Elastin

Q11. Muscles are joined to the bones by

(a) Ligament
(b) Membrane
(c) Areolar tissue
(d) All of these

Ans: Ligament

Q12. One bone is joined with another bone by the tissue called

(a) Ligament
(b) Tendon
(c) Blood
(d) All of these

Ans: Ligament

Q13. The length of internodes in gases increased by the activities of

(a) Cork cambium
(b) Apical meristem
(c) Lateral meristem
(d) both b and c

Ans: Intercalary meristem

Q14. The nucleus of a neutron is present in

(a) Axon
(b) Dendrite
(c) Cell body
(d) both a and c

Ans: Cell body

Q15. Which of the following are cardiac muscles

(a) Unbranched and multinucleated
(b) Uninucleate unstriated
(c) Branched and Unbranched
(d) None of these

Ans: Branched and Unbranched

Q16. Fat storing tissue in our body is called

(a) Muscles
(b) Adipose tissue
(c) Cartilage
(d) Areolar tissue

Ans: Adipose tissue

Q17. Bone cells are embedded in a hard compound of calcium, and phosphorus yad bone is connective tissue. Why?

(a) Bone cells are loosely spaced and embedded in an intercellular matrix
(b) They secrete substances at the surface of the body
(c) Bone cells are hard and protect our body
(d) Bone cells are connected with ligaments which are connective tissues

Ans: Bone cells are loosely spaced and embedded in an intercellular matrix

Q18. Like bone, cartilage has widely spaced cells and a solid matrix consists of

(a) Calcium compounds
(b) Both calcium and phosphate compounds
(c) Protein and sugars
(d) cells are filled with fat globules and sugars

Ans: Protein and sugars

Q19. Which of the following tissue may secretary glands

(a) Areolar tissue
(b) Connective tissue
(c) Muscles
(d) Epithelial tissue

Ans: Epithelial tissue

Q20. Which of the following element is not present in the xylem

(a) Vessel
(b) Tracheids
(c) Parenchyma
(d) Sieve

Ans: Sieve

Q21. On the basis of dividing capacity plant tissues can be classified into:

(a) One Type

(b) Two Types

(c) Three Types

(d) Four Types

Ans. Two Types

Q22. The tissue responsible for the growth of plants is called: 

(a) Permanent Tissue

(b) Phloem

(c) Xylem

(d) Meristematic Tissue

Ans. Meristematic Tissue

Q23. The cells of sclerenchymatous tissue are:

(a) dead

(b) live

(c) None of these

(d) both of these

Ans. dead

Q24. Cardiac Muscles are present only in:

(a) Lungs

(b) Heart

(c) Kidney

(d) Brain

Ans: Heart

Q25. A single long conducting fibre extending from a neuron is called:

(a) Nerve Cell

(b) Cell body

(c) Axom

(d) Dendrites

Ans. Axom

More

Tissues – Online Tests

Tissues Questions and Answers

1 thought on “Tissues MCQ Class 9”

Leave a Reply

%d bloggers like this: