The Shehnai of Bismillah Khan Questions and Answers Beehive English Class 9

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 2 The Shehnai of Bismillah Khan Questions and Answers

Part – ll: The Shehnai of Bismillah Khan

I. Tick the right answer:

1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’

2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.

3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musi-cians).

4. Bismillah Khan leamt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).

5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Ans. 1. Pungi

2. A barber

3. Professional musicians

4. Ali bux

5. Afghanistan

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick (✓) in the correct column. Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s feelings aboutPositiveNegativeNeutral
1. Teaching children music 
2. The film world
3. Migrating to the U.S.A.
4. Playing at temples
5. Getting the Bharat Ratna
6. The bank of Ganga 
7. Leaving Benaras and Dumraon

Ans. 1. Positive

2. Negative

3. Negative

4. Neural

5. Positive

6. Positive

7. Negative

iii. Answer these questions in 30-40 words:

1. Why did Aurangzeb ban the playing of Pungi?

1. औरंगजेब ने पुंगी का खेल क्यों बैन किया?

Ans. Aurangzeb Ban the playing of Pungi because the the real sound of Pungi.

उत्तर: औरंगजेब ने पुंगी के बजाने पर रोक लगा दी क्योंकि पुंगी की असली आवाज।

2. How is a Shehnai different from a Pungi?

2. एक शहनाई एक पुंगी से कैसे अलग है?

Ans. A Shehnai is a hollow stem that was longer and broader than the pungi.  when we play the Shehnai first of all closing and opening some of these holes and soft and  pleasant is sound were produced.

उत्तर: शहनाई एक खोखला तना है जो पुंगी की तुलना में लंबा और चौड़ा था। जब हम सबसे पहले शहनाई बजाते हैं और इनमें से कुछ को खोलते हैं और नरम और सुखद ध्वनि उत्पन्न होती है।

3. Where was the Shehnai played traditionally ? how did Bismillah can change this?

3. शहनाई पारंपरिक रूप से कहाँ बजाई जाती थी? बिस्मिल्लाह ने इसे कैसे बदला?

Ans. The Shehnai was traditionally played in temples and wedding ceremony.  that were earlier considered to be beyond that the range  of Shehnai.

उत्तर: शहनाई पारंपरिक रूप से मंदिरों और शादी समारोह में खेली जाती थी। पहले इसे शहनाई की सीमा से परे माना जाता था।

4. When and how did Bismillah Khan get his big break?

4. बिस्मिल्लाह खान को अपना बड़ा ब्रेक कब और कैसे मिला?

Ans. Bismillah Khan get his big break with the opening of the all India radio in Lucknow in 1938.

उत्तर: 1938 में लखनऊ में ऑल इंडिया रेडियो के उद्घाटन के साथ बिस्मिल्लाह खान को अपना बड़ा ब्रेक मिला।

5. Where did Bismillah Khan play the Shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?

5. 15 अगस्त 1947 को बिस्मिल्ला खान ने शहनाई कहाँ बजाई थी? घटना ऐतिहासिक क्यों थी?

Ans. On 15 August 1947, the Bismillah Khan played the Chennai from the Red Fort.
It was a large historical day because India get its independence and he was the first Indian to great the nation with his Shehnai.

उत्तर: 15 अगस्त 1947 को बिस्मिल्ला खान ने लाल किले से चेन्नई की ओर से खेला। यह एक बड़ा ऐतिहासिक दिन था क्योंकि भारत को इसकी स्वतंत्रता प्राप्त है और वह अपनी शहनाई के साथ महान राष्ट्र के लिए पहला भारतीय था।

6. Why did Bismillah Khan refuse to start a school in the U.S.A ?

6. बिस्मिल्लाह खान ने U.S.A में स्कूल शुरू करने से इंकार क्यों किया?

Ans. Bismillah Khan refuse to start a school in USA because the Bismillah Khanmiss their birth place Banaras and the student of Bismillah Khan promise to recreate the atmosphere of Banaras by replicating the temple.  whenever heis in a forner country he keep yearring to see Hindustan.

उत्तर: बिस्मिल्ला खान ने यूएसए में एक स्कूल शुरू करने से इंकार कर दिया क्योंकि बिस्मिल्ला खान ने अपने जन्म स्थान बनारस और बिस्मिल्लाह खान के छात्र ने मंदिर की प्रतिकृति बनाकर बनारस के वातावरण को फिर से बनाने का वादा किया। जब भी किसी देश में वारिस होता है तो वह हिंदुस्तान को देखने के लिए तरसता रहता है।

7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan love India and Banaras?

7. पाठ में कम से कम दो उदाहरण खोजें जो आपको बताते हैं कि बिस्मिल्लाह खान भारत और बनारस से प्यार करते हैं?

Ans. Bismillah Khan loves India and Banaras from the bottom of his heart.  he said that he misses the holy Ganga and India. He thinks only of the holy river and the Holy City.

उत्तर: बिस्मिल्लाह खान भारत और बनारस को अपने दिल के नीचे से प्यार करते हैं। उन्होंने कहा कि उन्हें पवित्र गंगा और भारत की याद आती है। वह केवल पवित्र नदी और पवित्र शहर की बातें करता है।

Thinking about language

I. Look at these sentences.

  • Evelyn was determined to live a normal life.
  • Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.

The italicised parts answer the questions: “What was Evelyn determined to do?” and “What did Evelyn manage to do?” They begin with a to-verb (to live, to conceal).

1. The school sports team hopes …………… (What does it hope to do?)

2. We all want …………… (What do we all want to do?)

3. They advised the hearing-impaired child’s mother …………… ( What did they advise her to do?)

4. The authorities permitted us to …………… (What did the authorities permit us to do?)

5. A musician decided to …………. (What did the musician decide to do?)

Ans. 1. to win

2. to succeed

3. to take her to a specialist

4. play

5. play a new Raaga

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

1. the home of royal people (1) ……………

2. the state of being alone (5) ……………

3. a part which is absolutely necessary (2) ……………

4. to do something not done before (5) ……………

5. without much effort (13) ……………

6. quickly and in large quantities (9) …………… and ……………

Ans. 1. royal residence

2. solitude

3. an indispensable component

4. improvise

5. effortlessly

6. thick, fast

III. Tick the right answer.

1. When something is revived, it (remains dead/lives again).

2. When a government bans something, it wants it (stopped/started).

3. When something is considered auspicious (welcome it/avoid it).

4. When we take to something, we find it (boring/interesting).

5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).

6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).

7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Ans.

1. lives again

2. stopped

3. welcome it

4. interesting

5. find it good and useful

6. for the second time

7. no longer upsetting

1 thought on “The Shehnai of Bismillah Khan Questions and Answers Beehive English Class 9”

Leave a Reply

%d bloggers like this: