Natural Resources MCQ Class 9

Chapter-14 : Science Natural resources Class 9 MCQ’s with Answers

Q1. Which of the following compound is not degraded by any biological process 

(a) CFCs

(b) Glucose

(c) CH4

(d) Nitrites

And: CFCs

Q2. The gas which does not cause a greenhouse effect

(a) Ozone

(b) Carbon dioxide

(c) Methane

(d) Carbon Monoxide

Ans: Carbon Monoxide

Q3. Nitrogen-fixing bacteria are found in the roots of

(a) Wheat

(b) Pulse

(c) Maize

(d) Sugar cane

Ans: Pulse

Q4. Acid rain contains

(a) Oxides of carbon

(b) Oxides of carbon and sulphur

(c) Oxides of nitrogen

(d) Oxides of nitrogen and sulphur

Ans: Oxides of nitrogen and sulphur

Q5. The surface of the earth covered with water is

(a) 79

(b) 28

(c) 50

(d) 100

Ans: 79

Q6. Most of the water on the earth’s surface is found in

(a) Underground

(b) Ocean and sea

(c) River

(d) None of these

Ans: Ocean and sea

Q7. Which one of the following is greenhouse gas

(a) Oxygen

(b) Carbon monoxide

(c) Carbon dioxide

(d) Nitrogen

Ans: Carbon dioxide

Q8. Ozone hole was first observed over

(a) Antarctica

(b) Europe

(c) Australia

(d) America

Ans: Antarctica

Q9. The main cause of depletion of the ozone layer is excessive use of

(a) CO2

(b) CH4

(c) CFCs

(d) NO2

Ans: CFCs

Q10. the life of the supporting zone of the Earth where the atmosphere, the hydrosphere and lithosphere interact is known as

(a) Biotic zone

(b) Abiotic zone

(c) Biosphere

(d) Biome

Ans: Biosphere

Q11. Which of the following organisms are very sensitive to the level of contaminants like sulphur dioxide in the air

(a) Fungi

(b) Algae

(c) Microorganisms

(d) lichens

Ans: lichens

Q12.which one of the following factors are not responsible for the formation of soil

(a) Sun

(b) Lightening

(c) Lichens and moss

(d) Wind

Ans: Lightening

Q13. Bits of a decayed living organism in the soil is called

(a) Humus 

(b) Compost

(c) Decomposer

(d) Saprobe

Ans: Humus

Q14. What percentage of nitrogen make up our environment

(a) 2%

(b) 78%

(c) 99%

(d) 3%

Ans: 78%

Q15. which one of the following are not involved in the nitrogen fixation

(a) Rhizobium

(b) Parasitic bacteria

(c) Lightning

(d) None of these

Ans: Parasitic bacteria

Q16. Which of the following does not contain nitrogen

(a) Protein

(b) Alkaloids

(c) Fats

(d) Nucleic acid

Ans: Fats

Q17. Our atmosphere contains

(a) 21% oxygen

(b) 31% oxygen

(c) 11% oxygen

(d) None of these

Ans: 21% oxygen

Q18. Nitrogen-fixing bacteria cannot fix N2 in presence

(a) CO2

(b) N2

(c) O2

(d) None of these

Ans: O2

Leave a Reply

%d bloggers like this: