Rain on the roof MCQ Class 9

MCQ Solutions for Class 9 English Beehive Rain on the Roof with Answers

Q1. which of the following topic is this poem based on :-
a) rain falling
b) the healing powers of the rain
c) about rain
d) rainfall and disturbance

Ans :- the healing powers of the rain

Q2. Which thing recreates the sweet memories of the poet in the poet’s mind ?
a) daily routine
b) busy schedule
c) weather activity
d) raindrops falling on the roof

Ans :- raindrops falling on the roof

Q3. The pitter patter sound of rainfall is revived with memories in the poet’s mind :-
a) office days
b) College days
c) young age
d) childhood memories

Ans :- childhood memories

Q4. Which literary device is used in this poem ?
a) alliteration & personification
b) anaphora
c) metaphor
d) metaphorical

Ans :- alliteration & personification

Q5. What does ‘starry spheres’ mean?
a) sky filled with stars
b) a circle of stars
c) star groups in the sky
d) places where stars are born

Ans :- star groups in the sky

Q6. Which of the following activities of the poet is favorite during the rainy season?
a) lie on the bed and listen to the pitter-patter sound of the rain
b) eating snacks
c) listen to the music
d) roaming on the roof

Ans :- lie on the roof and listen to the pitter-patter sound of the rain

Q7. The poet feels the echo of falling raindrops in his :
a) brain
b) ears
c) heart
d) mind

Ans :- heart

Q8. Who is ‘darling dreamer’ in this poem:
a) hard working mother
b) poet’s memories
c) his mother
d) children who missed their mother

Ans :- children who missed their mother

Q9. Which memory comes to the poet’s mind repeatedly ?
a) his friends
b) his siblings
c) his father
d) his mother

Ans :- his mother

Q10. What is the bliss in this poem for the poet ?
a) his memories
b) listening to the sound of rainfall
c) his mother
d) All of these

Ans :- listening to the sound of rainfall

Q11. What does the ‘list’ mean in the poem ?
a) ‘list’ mean is “listen”
b) Push
c) Forget
d) an arrangement order of the rain

Ans :- ‘list’ mean is “listen”

Q12. What haunts the poet in the poem?
a) sounds of rainfall
b) his childhood
c) his mother’s memory
d) his friend

And :- his mother’s memory

Q13. What is the meaning of word and ‘woof’ is :
a) ‘memories’
b) ‘fantasies’
c) ‘thread woven across the loom’
d) ‘dreams’

Ans :- ‘thread woven across the loom’

Q14. What does a poet feel when he listens to the refrain?
a) his mother’s affectionate smile
b) his mother’s fond look
c) his mother’s kind heart
d) his mother’s wise teaching

Ans :- his mother’s fond look

Q15. What does ‘refrain’ mean :-
a) Selling off
b) keeping away
c) Indicates staying apart
d) Indicates repetitiveness

Ans :- Indicates repetitiveness

Q16. What is the central theme of the poem?
a) Rain brings back several memories and imaginations
b) Rain provides peace
c) Rain hurts the poet
d) Rain makes one melancholic

Ans :- Rain brings back several memories and imaginations

Q17. From which One has the poet compared raindrops to?
a) hail that falls from the sky
b) moisture that falls from the sky
c) Snow that falls from the sky
d) tears that fall from the sky

Ans :- tears that fall from the sky

Q18. Which of the following words from the poem indicates “the time of the day”.
a) Ere
b) Dawn
c) Woof
d) Humid shadow

Ans :- Dawn

Q19. “Which is played upon the shingles” – What had been played upon the shingles?
a) Fantasies
b) Raindrops
c) Imaginations
d) All of these

Ans :- Raindrops

Q20. What does “a thousand dreamy fancies into busy being start” .
a) that imagery thought and fantasies aroused in poet’s mind
b) that poet is dreamy
c) that the poet dreams a lot
d) that the poet was very busy

And :- that imagery thought and fantasies aroused in poet’s mind

Q21. Who wrote this story :-
a) Phoebe Cary
b) Robert Frost
c) Coates Kinney
d) Mac Donald

Ans :- Coates Kinney

Leave a Reply

%d bloggers like this: