Gravitation MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation with Answers

Q1. If an object is thrown upwards (ascent) from the ground, when it reaches a certain height and then falls downwards. How much time will it take to come on the ground ?

  1. Less time to the ascent 
  2. Equal to the time of the ascent 
  3. Greater time to the ascent 
  4. None of these 

Ans:- Equal to the time of the ascent 

Q2. If a boy ties a small stone at one end of the thread, hold the other end of the thread and whirl it round. This activity described :-

  1. Circular path movement
  2. Circular path with a velocity of non-constant magnitude
  3. Circular path with a velocity of constant magnitude
  4. None of the above

Ans:- Circular path with a velocity of constant magnitude

Q3. The force that causes a velocity of constant magnitude of acceleration and keeps the body moving along the circular path is acting towards the center. This force is called :- 

  1. Circular path of motion
  2. Center path 
  3. Centripetal force
  4. Center circular force

Ans:- Centripetal force

Q4. A straight line that meets the circle at one and only one point is called a _______ of the circle.

  1. Meet point 
  2. Face point 
  3. Join point
  4. Tangent 

Ans:- Tangent

Q5. The force of attraction between the objects is called :- 

  1. Gravitational force 
  2. Magnetic force 
  3. Contact force
  4. None of these

Ans:- Gravitational force

Q6. What does Newton conclude about the gravitational force 

  1. All object in the universe have their own gravity
  2. All objects in the universe attract each other by magnetic force
  3. All objects in the universe attract each other 
  4. All of these 

Ans:-  All objects in the universe attract each other

Q7. The force which is proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them is called 

  1. Gravity
  2. Universal law of gravitation
  3. Law of motion
  4. None of these

Ans:- Universal law of gravitation

Q8. What is the Universal law of gravitation equation ?

  1. F=G×Mm²/d²
  2. F=G×Mm/d²
  3. G=M×Fm/d²
  4. d²=F×Mm/G²

Ans:- F=G×Mm/d²

Q9. Who found the value of ‘G’ ?

  1. Henry Cavendish
  2. Isaac Newton
  3. Einstein 
  4. All of these together discovered the value of ‘G’

Ans:- Henry Cavendish

Q10. Saying that F is inversely proportional to the square of d means, for example that if d gets bigger by a factor of 6, F becomes :-

  1. ⅙ times smaller
  2. ⅛ times smaller
  3. 1/16 times bigger
  4. 1/36 times smaller

Ans:- 1/36 times smaller

Q11. If a big stone or a small stone dropped on the ground at the same height and same time. Which one will fall on the ground first ?

  1. Small stone 
  2. Big stone
  3. Both at the different times
  4. Both at the same times

Ans:- Both at the same time

Q12. If the distance between object decrease and the gravitational force between the object will be:

  1. Remain same 
  2. Increase
  3. Decrease
  4. None of these 

Ans:- Increase

Q13. The Value of acceleration due to gravity of earth :-

  1. Increase from the pole to the equator 
  2. Is least on the poles
  3. Is least on the equator 
  4. Same on the equator and the poles

Ans:- Is least on the equator

Q14. If an object mass on the moon surface is 40kg then what will be the mass of the same object on the earth surface ?

  1.  40kg 
  2.  20kg 
  3.  10kg 
  4.  6.66kg

Ans:-  40kg

Q15. The objects falls towards the earth under the gravity alone, we say that the objects are in :

  1. Gravitational force
  2. Free fall
  3. Magnetic force 
  4. None of them

Ans:- Free fall

Q16. Which of the following is true for two bodies separated by some distance?

  1. When the distance between them is half the gravitational force becomes 4 times
  2. When one of the mass becomes half, the gravitational force becomes half
  3. When the distance between them is increased 4 times, Gravitational force becomes 1/16 times
  4. All of the above

Ans:- All of the above

Q17. The weight of the body at a certain place is 30N. The acceleration due to gravity at the point is 10 m/s².  Find out the mass and weight of the object at the place where acceleration due to gravity is zero ?

  1. 6 kg, 60N
  2. 3 kg, 0N
  3. 3 kg, 3N
  4. None of the above

Ans:- 3 kg, 0N

Q18. the weight of any object or body on the surface area of moon is :

  1. 1/6th of the weight of an object on the surface of the earth 
  2. 1/2th of the weight of an object on the surface of the earth
  3. 1/16th of the weight of an object on the surface of the earth
  4. 1/8th of the weight of an object on the surface area of the earth

Ans:- 1/6th of the weight of an object on the surface of the earth

Q19. The force acting on an object perpendicular to the surface is called 

  1. Pressure 
  2. Thrust 
  3. Weight 
  4. Centripetal force

Ans:- Thrust 

Q19. What does the value of thrust in per unit area is 

  1. Weight 
  2. Newton 
  3. Joule 
  4. Pressure 

Ans:- Pressure

Q20. What does Pascal’s law states 

  1. Pressure exerted in any confined mass of fluid is transmitted equally in all directions
  2. Pressure exerted in any confined mass of fluid is transmitted in only one direction
  3. Pressure exerted in excepted confined mass of fluid is transmitted in only opposite directions
  4. None of these

Ans:- Pressure exerted in any confined mass of fluid is transmitted equally in all directions

Q21. The upward force exerted by the water in any object is known as 

  1. Gravitational force
  2. Friction force
  3. buoyant force 
  4. None of the above

Ans:- buoyant force

Q22. An object having mass 350g occupies 200 cm³ of space. What happens when it falls into a river? What will be the condition of this object there? (Density of water = 1 g/cm³)

  1. It will float fully in the river
  2. It will float partially 
  3. It will sink on the liquid
  4. None of these 

Ans:- It will sink on the liquid

Q23. What does Archimedes’ Principle states 

  1. A body mass in a liquid loses weight by an amount equal to the weight of the liquid displaced
  2. A body mass in a liquid loses weight by an amount unequal to the weight of the liquid displaced
  3. A body weight in a liquid loses mass by an amount unequal to the weight of the liquid displaced
  4. None of the above

Ans:- A body mass in a liquid loses weight by an amount equal to the weight of the liquid displaced

Q24. The ratio of the density of a substance to the density of water is known as 

  1. Buoyant density
  2. Relative density 
  3. Float or sink ratio
  4. None of these 

Ans:-  Relative density

Q25. Box having 80 cm length, 60cm and 20cm width. In which of the following cases is pressure exerted by the brick ?

  1. Maximum when width and length on the base
  2. Maximum when breadth and width on the base 
  3. Maximum when length and breadth on the base
  4. Same in all the three cases

Ans:- Maximum when breadth and width on the base 

Leave a Reply

%d bloggers like this: