Shehnai of bismillah khan MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 English shehnai of bismillah khan

Q1. What was Aurangzeb banned in his royal palace?

a) playing of musical instruments

b) playing of Sitar 

c) playing Pungi

d) All of these 

Ans:- playing Pungi

Q2. Why did Aurangzeb ban the playing of Pungi in his royal palace ?

a) It was very unpleasant

b) It had a shrill sound 

c) It was considered to be a noise maker

d) All of these 

Ans:- All of these 

Q3. Who thought of improving the tonal quality of the pungi ? 

a) Aurangzeb 

b) A barber

c) A musician

d) None of them

Ans:- A barber

Q4. How does the sound of pungi improve? :-

a) It was soft and melodious 

b) It had again a very shrill sound

c) It was the same sound as before his improvement

d) None of these 

Ans:- It was soft and melodious

Q5. What is the new name of the instrument pungi after its improvement by Bismillah Khan ?

a) it was the same pungi 

b) tansen

c) guitar

d) Shehnai

Ans:- Shehnai

Q6. Where was Shehnai traditionally played ?

a) In temples

b) In Auspicious Ceremonies

c) In wedding ceremonies

d) All of these

Ans:- All of these

Q7. Ustad Bismillah Khan gets the credit of :

a) for inventing pungi

b) for inventing shehnai

c) for bringing shehnai on the classical level 

d) None of these

Ans:- for bringing shehnai on the classical level

Q8. Where did Bismillah Khan would regularly go to sing the bhojpuri song ‘chaita’.

a) At the Ganga ghat

b) At the Durga temple

c) At the Jama Masjid

d) At the Bihariji temple

Ans:- At the Bihariji temple

Q9. After finishing the song ‘chaita’ what did he get as a prize from the local Maharaja?

a) small box of laddu 

b) some of clap for his song

c) big box of laddu weight 1 kg

d) big laddu of weighing 1.25 kg

Ans:- big laddu weighing 1.25 kg

Q10.  Ustad Bismillah Khan was also called ?

a) Ustad Saab

b) Khan Saab 

c) Bismillah Saab 

d) King Saab

Ans:- Khan Saab

Q11. What was the profession of Bismillah khan’s grandfather ?

a) He was a minister of the state Benaras 

b) A sepoy 

c) The shehnai Nawaz of the Bhojpuri king’s court 

d) None of these 

Ans:- The shehnai Nawaz of the Bhojpuri king’s court

Q12. At the age of 3 years Bismillah Khan was fascinated ________.

a) Watching his uncle’s Ali Bux practice of shehnai 

b) Playing ‘Gilli danda’

c) watching the notanki

d) None of these 

Ans:- Watching his uncle’s Ali Bux practice shehnai

Q13. Which song he sang  from the Red fort on 15 August 1947.

a) Raag kafi 

b) Raag Malhar 

c) Raag Deep 

d) All of these 

Ans:- Raag kafi

Q14.  What did King Zahir Shah gifted to Bismillah Khan?

a) a priceless golden chain

b) a priceless golden shehnai

c) priceless Persian carpets and other souvenirs

d) All of these

Ans:- priceless Persian carpets and other souvenirs

Q15. What inspired him to improvise and invent raagas that were earlier considered to be beyond the range of the shehnai?

a) Bihariji temple 

b) the flowing waters of the Ganga 

c) Balaji temple 

d) None of these 

Ans:- the flowing waters of the Ganga

Q16. Why was the event of Shehnai playing on 15th august a historic one?

a) because it was India’s first independence 

b) because Nehru and Gandhi present at the ceremony

c) because people appreciate the performance of the Bismillah Khan

d) because Bismillah Khan became popular 

Ans:- because it was India’s first independence 

Q17. Which of the following is Bismillah’s Khan composition?

a) Main tere dar pe aaya 

b) Oh mere khuda mujhko na bhoolna

c) Gunj Uthi Shehnai 

d) Dil ka khilona hai toot gaya 

Ans:- Dil ka khilona hai toot gaya

Q18. Which is the India’s highest civilian award that Ustad Bismillah Khan was awarded in 2001?

a) the padma shri

b) the Padma Bhushan 

c) the Bharat Ratna 

d) the Padma Vibhushan 

Ans:- the Bharat Ratna

Q19. Why did Bismillah Khan refuse to go to the USA?

a) Bismillah Khan did not like the place 

b) because shehnai had no future there 

c) because of his love for Banaras and Ganges river 

d) None of these 

Ans:- because of his love for Banaras and Ganges river

Q20. While in Benaras, Bismillah Khan missed the unique _________.”

a) Mattha of Dumraon 

b) Nature of the Benaras

c) love for the Benaras 

d) All of these 

Ans:- Mattha of Dumraon 

Q21. What is the life expectancy of Bismillah Khan?

a) 21 March 1916 to 21 August 2006

b) 21 March 1906 to 21 August 2006

c) 21 April 1916 to 19 June 1996

d) 19 May 1906 to 17 March 2016

Ans:- 21 March 1916 to 21 August 2006

Leave a Reply

%d bloggers like this: