What is democracy? Why Democracy? MCQ Class 9

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

Q1. The word ‘Democracy’ comes from :- 

a) the Greek word  ‘Democracia’

b) the Greek word ‘Kratia’

c) the Greek word ‘Demos’

d) the Greek word ‘Demokratia’

Ans :-  the Greek word of ‘Demokratia’

Q2. Which arguments are in the favor of Democracy ?

a) It is a more accountable form of Government.

b) It improves the quality of decision making. 

c) It provides a method to deal with differences and conflicts. 

d) All of these 

Ans :- All of these 

Q3. What’s the meaning of ‘One person, one vote, one value’ ?

a) One person has one vote and each vote has one value

b) One person is to be voted by all 

c) A person can vote only once in his life 

d) both (b) and (c)

Ans :- One person has one vote and each vote has one value

Q4. Who led a military coup in Pakistan in 1999?

a) Nawaz Sharif 

b) Pervez Musharraf 

c) Benazir Bhutto 

d) None of the above

Ans :- Pervez Musharraf

Q5. What is Constitutional Law?

a) Law to set up Constituent Assembly 

b) Law to make Constitution

c) Provisions given in the Constitution 

d) none of the above

Ans :- Provisions given in the Constitution 

Q6. Which are the ‘Demerits of Democracy’?

a) Democracy is all about political competition and power play and there is no scope for morality

b) Delay in decisions and corruption 

c) It can lead to instability 

d) All of these 

Ans :- All of these 

Q7. A democratic government is better than a non-democratic government because 

a) It is a more accountable form of government

b) It may or may not be accountable 

c) It always responds to the needs of the people

d) None of the above

Ans :- It is a more accountable form of government

Q8. In which case was the real power with external powers and not with the locally elected representatives?

a) USSR in Communist Poland 

b) US in China

c) India in Sri Lanka

nd) Both (b) and (c)

Ans :- USSR in Communist Poland 

Q9. What is the meaning of direct democracy ?

a) In which people make groups, a larger number of parties will win and directly take part in decision making.

b) In which all the citizens of the country assemble in a place and directly take part in decision making.

c) In which people elect the leader and the leaders of different-different areas make decisions.

d) None of these 

Ans :- In which all the citizens of the country assemble in a place and directly take part in decision making.

Q10. Democracy must be based on : 

a) One person, One vote, One value 

b) Free and fair election 

c) Rule of law and respect for the rights 

d) All of the above

Ans :- All of the above 

Q11. Which country denies equal right to vote for women or those people who are not belonging from the there country  

a) Saudi Arabia 

b) Estonia 

c) Fiji 

d) All of these 

Ans :- All of these 

Q12. How many members are elected from all over China to the National People’s Congress?

a) 2050 

b) 2000 

c) 3000 

d) 4000

Ans :- 3000

Q13. Which part of the government is required to protect the rights of the citizens from the following?

a) Police 

b) Independent judiciary 

c) Legislature 

d) Executive

Ans :- Independent judiciary 

Q14. Why can the Chinese government not be called a democratic government even though the elections are held there?

a) Because the government is not accountable to the people

b) Because the government is always formed by the Communist Party

c) Because some parts of China are not represented at all 

d) Because army participates in election

Ans :- Because the government is always formed by the Communist Party

Q15. Which among the following statements is not a feature of democratic government?

a) Elected leaders act only by consulting with military officials.

b) Those in power have a fair chance of losing.

c) Adult citizens have one vote and one value.

d) Government functions within the limits set by the constitution.

Ans :- Elected leaders act only by consulting with military officials.

Q16. Democracy is a form of government in which : 

a) Rulers elected by the people take all the major decisions

b) Elections after choice and fair opportunity to the people to change the current rulers

c) These choices and opportunities are available to all the people on an equal basis

d) All of the above 

Ans :- All of the above 

Q17. In which of these cases can democracy provide a complete solution?

a) Giving jobs to all 

b) Removing poverty completely

c) Providing education to all

d) None of the above

Ans :- None of these 

Q18. Which of these is permitted under the Rule of Law?

a) Women can be paid lesser salaries

b) President can rule for as long as he wants 

c) Prime Minister can be punished for violating the Constitution 

d) Police have a right to kill anybody

Ans :- Prime Minister can be punished for violating the Constitution 

Q19. Which of the following parties has always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?

a) Institutional Revolutionary Party 

b) Institutional Party 

c) Revolutionary Party

d) Mexican Revolutionary Party

Ans :- Institutional Revolutionary Party

20. Which Zimbabwe party led the struggle for Independence?

a) Liberal Democratic Party 

b) ZANU-PF  

c) Communist Party 

d) Institutional Revolutionary Party 

Ans :- ZANU-PF

Q21. Find out the apt meaning of referendum from the following :

a) A general vote by the people on a single political question.

b) One vote, one value to all the adult citizens of the country.

c) The military deposes the existing government and assumes power.

d) The denial of political freedom of citizens.

Ans :- A general vote by the people on a single political question. 

Q22. Robert Mugabe was the ruler of which country?

a) Pakistan 

b) China

c) Zimbabwe 

d) Mexico

Ans :- Zimbabwe

Q23. Which of these features is necessary to provide the basic rights to the citizens?

a) Should be free to form associations

b) Should be free to raise protest

c) Citizens should be free to think

d) All these

Ans :- All of these

Q24. Which country is not a democratic country in this free, democratic and modern world?

a) North Korea

b) USA 

c) Canada 

d) South Africa

Ans :- North Korea 

Q25. Which of these is not an example of perfect democracy?

a) India 

b) USA 

c) UK

d) All of  these

Ans :- All of  these

Q26. The National People’s Assembly is the Parliament of which country?

a) Nepal 

b) Mexico

c) China 

d) India

Ans :- China 

Q27. In which country before 1965 black men were not allowed to vote?

a) In India 

b) In the USA 

c) In North Korea 

d) In Saudi Arabia 

Ans :- In the USA

Q28. Which body in the Indian political system is an example of direct democracy?

a) Panchayat Samiti 

b) Vidhan Sabha 

c) Zila Parishad

d) Gram Sabha 

Ans :- Gram Sabha 

Q29. How Democracy improves the quality of decision 

making :-  

a) Because all decisions are approved by judiciary 

b) Because decisions are taken over a long period of time

c) Because decisions are taken by educated people 

d) Because decisions are taken by consultation and discussion

Ans :- Decisions are taken by consultation and discussion 

Q30. How does democracy allow us to correct its own mistakes?

a) Re-electing the same government to enable it to correct its mistakes

b) Mistakes are hidden and cannot be corrected

c) By giving some advice through the discussion of people 

d) The rulers can be changed

Ans :- The rulers can be changed

Leave a Reply

%d bloggers like this: