Matter in Our Surroundings MCQ Class 9

Chapter-1 : Science Matter in Our Surroundings Class 9 MCQ’s with Answers

Q1. What is the matter?

  1. anything that has mass.
  2. anything that has volume.
  3. anything that has mass and volume.
  4. anything that has mass and volume and occupy space.

Ans. anything that has mass and volume and occupies space.

Q2. The matter is made up of: 

  1. cell
  2. molecules
  3. particles
  4. gas

Ans. Particles

Q3. We cannot see the atom with:

  1. naked eye
  2. microscope
  3. electron microscope
  4. telescope

Ans. naked eye

Q4. Particles of matter have:

  1. volume
  2. speed
  3. potential energy
  4. space between them

Ans. space between them

Q5. Particles of the matter:

  1. attract each other
  2. repel each other
  3. both of them
  4. none of them

Ans. Attract each other

Q6. Matter exists in:

  1. Three state
  2. Two state
  3. One state
  4. Five state

Ans. Three state

Q7. Solids have distinct:

  1. shape
  2. size
  3. volume
  4. boundary

Ans. boundary

Q8. Mass per unit volume of a substance is called its:

  1. density
  2. volume
  3. mass
  4. kinetic energy

Ans. density

Q9. liquids are:

  1. incompressible
  2. compressible
  3. light
  4. all of them

Ans. incompressible

Q10. gases are:

  1. incompressible
  2. compressible
  3. highly compressible
  4. all of them

Ans. highly compressible

Q11. the density of gases is:

  1. maximum
  2. minimum
  3. medium
  4. none of the above

Ans. minimum

Q12. CNG (Compressed Natural Gas) is:

  1. clean fuel
  2. rocket fuel
  3. CFCs
  4. not a fuel

Ans. clean fuel

Q13. The states of matter are:

  1. interchangeable
  2. interconvertible
  3. interlinked
  4. interconnected

Ans. interconvertible

Q14. The factor responsible for converting one state of matter into another:

  1. change in temperature
  2. change in pressure
  3. both a and b
  4. change in humidity

Ans. both a and b

Q15. The process of conversion of matter from its solid state to its liquid state at specific conditions of temperature and pressure is called:

  1. boiling point
  2. freezing point
  3. vaporization
  4. melting point

Ans. melting point

Q16. 0°C is:

  1. 273 K
  2. 274 K
  3. 273.16 K
  4. 274.16 K

Ans. 273.16 K

Q17. The amount of heat energy that is required to convert 1 kg of liquid into a gas without any rise in temperature is known as:

  1. melting point
  2. boiling point
  3. latent heat
  4. latent heat of vaporization

Ans. latent heat of vaporization

Q18. The SI unit of atmospheric pressure:

  1. Pascal
  2. Newton
  3. Joule
  4. Calorie

Ans. Pascal

Q19. The rate of evaporation …………. increasing the surface area of the liquid.

  1. decrease
  2. remains same
  3. has no effect
  4. increase

Ans. increase

Q20. the rate of evaporation of a liquid …………. with rising in temperature.

  1. decrease
  2. remains same
  3. has no effect
  4. increase

Ans. increase

Q21. evaporation causes?

  1. heating effect
  2. freezing effect
  3. melting
  4. cooling effect

Ans. cooling effect

More

Is Matter around us pure MCQ

Matter in Our Surrounding Questions and Answers

Matter in Our Surrounding Online MCQ Tests

2 thoughts on “Matter in Our Surroundings MCQ Class 9”

Leave a Reply

%d bloggers like this: