Chapter 10 Beehive Class 9 Kathmandu Questions and Answers

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter-10 Kathmandu Questions and Answers

Think about text

Q1. On the following map mark out the route, which the author thought of but did not take, to Delhi.

Ans: 

The route is shown by a dotted line.

He thought, he will travel:

  1. Kathmandu to Patna by bus or train.
  2. Patna to Allahabad by boat.
  3. Allahabad to Delhi again by boat.

Q2. Find out the possible routes (by rail, road, or air) from Kathmandu to New Delhi/ Mumbai/Kolkata/Chennai.

Ans: Do Yourself.

Some possible routes are:

By Air:

Delhi-Kathmandu

By Road:

Kathmandu-Biratnagar-Patna

By Bus:

  1. Gorakhpur-Delhi
  2. Gorakhpur-Allahabad-Mumbai

Think about the text

I. Answer the following questions in one or two words or shorts phases:

1. Name the two temples the author visited in Kathmandu.

Ans: Pashupatinath and Buddhnath stupa in Kathmandu where the two temples author visited.

2. The writers say ‘All this I wish down with Coca-cola.’ What does ‘all this’ refers to?

Ans: Bar of marzifan, corn on the cob roasted wish down to with coco-cola.

3. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?

Ans: Vikram Seth the author notices a flute seller standing near the corner of the road. He takes the 50 to 60 bansuri protrude in all directions like the quills of a porcupine.

4. Name the five kinds of flutes.

Ans: Five types of flutes:-

(a) reed neh
(b) Japanese shakuhachi
(c) deep bansuri of Hindustani classical music
(d)  clear flutes of South America
(e) Chinese flute

II. Answer each of these questions in a short paragraph:

Q1.  What difference does the author note between the fruit seller and other hawkers?

Ans: The flute seller selects a flute from time to time and plays the flutes but other hawkers sell their product without discipline.

Q2. What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?

Ans: The belief of Pashupatinath temple about the end of Kaliyug is that when the river Bhagmati fully emerges and the goddess inside will escape and the period of  Kalyug will end on earth.

Q3. The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of:

(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example: some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)

(ii) the things he sees

(iii) the sounds he hears

Ans: The author has drawn powerful images and pictures.

(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath: The author describes the monkey’s fight very vividly. One Monkey 🐒 chases the other, who jumps onto a shiva linga, then runs screaming around the temples and down to the river. only Hindu’s are allowed in the temple. so, saffron-clad Westerners struggle for permission to enter the temple.

(ii) the things he sees : Princess of the Nepalese royal house. Everyone bows to her. vivid and prosperous culture of Kathmandu. busiest streets with fruit sellers and flute sellers.

(iii) the sounds he hears : film songs from the radios, car horns, bicycle bells, stray cows low and vendors shout out their wares.

III. Answer the following questions in not more than 100 – 150 words each:

Q1. Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.

Ans: The atmosphere in and around the Baudhnath shrine a very peaceful. The Stupa is a haven of quietness in the buoy streets around but when the author described the Pashupatinath temple as very noisy because all the hawkers and other sellers sell their products to the people and visitors with a loud sound.

In the street of Pashupatinath temple, the rush and crowd of visitors are in large amount. In the Boudhanath stupa, any people of any religion go in the Baudhnath stupa but in the Pashupatinath temple only the Hindus are going and many other religions people request the temple guards to go inside the temple.

So, these are the few things that Compare the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.

Q2. How does the author describe Kathmandu’s busiest street?

Ans: The author says that Kathmandu is vivid and religious. Streets are narrow and busy. The streets are full of fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops selling Western cosmetics, film rolls and chocolate; or copper utensils and Nepalese antiques.

The author also listens to the songs blare out from the radios, and car horns sound, bicycle bells ring, stray cows look at motorcycles, vendors shout out their wares.

Q3. “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?

Ans: “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind” the author says this because he is aware of the fact that music appeals to senses. It is found in every culture and links our common character.
It gives pleasure to every listener irrespective of their caste, colour and creed. The flute seller has five types of flutes that represent different customs and cultures. The flute seller plays melodious tunes which fascinate others.
Mankind does not have multiple appearances and shapes. It is universal and cosmopolitan. That’s why, the author says that to hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.

Thinking about Language

I.

Q1. Read the following sentences carefully to understand the meaning of the italicised phrases. Then match the phrasal verbs in column A with their meanings in column B.

  1. A communal war broke out when the princess was abducted by the neighbouring prince.
  2. The cockpit broke off from the plane during the plane crash.
  3. The car broke down on the way and we were left stranded in the jungle.
  4. The dacoit broke away from the police as they took him to court.
  5. The brothers broke up after the death of the father.
  6. The thief broke into our house when we were away.
AB
(i) break out(a) to come apart due to force
(ii) break off(b) end a relationship
(iii) break down(c) break and enter illegally; unlawful trespassing
(iv) break away (from someone)(d) to start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(v) break up(e) to escape from someone’s grip
(vi) break into(f) stop working

Ans: 

AB
(i) break out(d) to start suddenly, (usually a fight, a war or a disease)
(ii) break off(a) to come apart due to force
(iii) break down(f) stop working
(iv) break away (from someone)(b) end a relationship
(v) break up(e) to escape from someone’s grip
(vi) break into(c) break and enter illegally; unlawful trespassing

II.

Q1. Use the suffixes -ion or -tion to form nouns from the following verbs. Make the necessary changes in the spellings of the words. 

Example: proclaim-proclamation

cremate ……..         act ………

exhaust ……..         invent ………

tempt ……..             immigrate ……..

direct ……..             meditate ………

imagine ……..         dislocate ………

associate ……….    dedicate ……..

Ans: 

cremation            action

exhaustion          invention

temptation           immigration

direction              meditation

imagination         dislocation

association         dedication

Q2. Now fill in the blanks with suitable words from the ones that you have formed.

1. Mass literacy was possible only after the ………. of the printing machine.

2. Ramesh is unable to tackle the situation as he lacks………… 

3. I could not resist the ……… to open the letter.

4. Hardwork and ……… are the main keys to success.

5. The children were almost fainting with …………. after being made to stand in the sun.

Ans: 

1. invention

2. imagination

3. temptation

4. dedication

5. exhaustion.

III. Punctuation

Q1. Use capital letters, full stops, question marks, commas and inverted commas
wherever necessary in the following paragraph.

an arrogant lion was wandering through the jungle one day he asked the

tiger who is stronger than you you O lion replied the tiger who is more fierce than a leopard asked the lion you sir replied the leopard be marched upto an elephant and asked the same question the elephant picked him up in his trunk swung him in the air and threw him down look said the lion there is no need to get mad just because you don’t know the answer

Ans: An arrogant lion was wandering through the jungle one day. He asked the tiger, “Who is stronger than you ?” “You, O! lion,” replied the tiger. “Who is more fierce than a leopard?” asked the lion. “You, sir,” replied the leopard. He marched up to an elephant and asked the same question. The elephant picked him up in his trunk, swung him in the air and threw him down. “Look”, said the lion, “there is no need to get mad just because you don’t know the answer.”

IV. Simple Present Tense

Q1. Study these sentences from the lesson.

• A fight breaks out between two monkeys

Film songs blare out from the radios.

• I wash it down with Coca-Cola.

The Italicised verbs are in the simple present tense. The writer is here describing what he saw and heard but he uses the present tense Instead of the past tense. A narration or a story can be made more dramatic or immediate by using the present tense in this way.

Now look at the following sentences

A small shrine half protrudes from the stone plation on the riverbank.

Small shops stand on the outer edge of the Stupa.

We use the simple present tense to speak about what is usually or generally true. The sentences above describe facts. We also use the simple present tense in sentences depicting ‘universal truths.

For example:

• The sun rises in the east.

• The earth revolves around the sun.

We can also refer to habitual actions using the simple present tense.

• He usually takes a train instead of a bus to work.

We often get fine drizzles in winter.

In these sentences words like everyday, often, seldom, never every month. generally, usually, etc. may be used.

1. Fill in the blanks with the correct form of the verb in brackets.

(i) The heart is a pump that ………..(send) the blood circulating through our body. The pumping action ………….. (take place) when the left ventricle of the heart…………..(contract). This …………. (force) the blood out into the arteries, which …………. (expand) to receive the
arteries, which on coming blood.

(ii) The African lungfish can live without water for up to four years. During a drought it ………… (dig) a pit and ………..(enclose) itself in a capsule of slime and earth, leaving a tiny opening for air. The capsule ………… (dry) and …………. (harden), but when rain ………..(come), the mud ………… (dissolve) and the lungfish (swim) ………….. away.

(iii) Mahesh: We have to organise a class party for our teacher. …………. (Do) anyone play an instrument?

Vipul: Rohit ………… (play) the flute.

Mahesh: …………. (Do) he also act ?

Vipul : No, he …………. (compose) music.

Mahesh: That’s wonderful!

Ans: 1. sends, takes place, contracts, forces, expands

2. digs, encloses, dries, hardens, comes,

dissolves, swims

3. Does, plays, Does, only composes.

Speaking

Q1. Discuss in class the shrines you have visited or know about. Speak about one of them.

Ans: Do it yourself.

Q2. Imagine you are giving an eyewitness account or a running commentary of one of the following:

1. a game of football, cricket or hockey, or some sports event

2. a parade (e.g. Republic Day) or some other national event

Speak a few sentences narrating what you see and hear. Use the simple present and the present continuous tenses. For example:

• He passes the ball but Ben gets in the
way…

• These brave soldiers guard our frontiers. They display their skills here

Ans: For self attempt.

More Articles

ल्हासा की ओर प्रश्न और उत्तर Class 9

1 thought on “Chapter 10 Beehive Class 9 Kathmandu Questions and Answers”

Leave a Reply

%d bloggers like this: