Is Matter Around us Pure MCQ Class 9

Chapter-2 : Science Is Matter Around us Pure Class 9 MCQs with Answers

Q1. a pure substance consists of a ………… type of particle/particles
(a) Single
(b) Double
(c) Triple
(d) half

Ans. Single

Q2. Pure substances are ………… by physical methods:
(a) separable
(b) non-separable

Ans. non-separable

Q3. Based upon the nature of constituent particle/particles a pure substance is of:
(a) One type
(b) Two types

Ans. Two types

Q4. The term element was first used by :
(a) Antoine Laurent Lavoisier
(b) Dalton
(c) Newton
(d) Robert Boyle

Ans. Robert Boyle

Q5. An element is a ………. substance.
(a) Good
(b) Pure
(c) Impure
(d) Hard

Ans. Pure

Q6. ……….. is the only metal that is liquid at room temperature.
(a) Bromine
(b) Chlorine
(c) Mercury
(d) Iron

Ans. Mercury

Q7. ‘Boron’ is an example of:
(a) Metal
(b) Non-Metal
(c) Metalloid
(d) Mixture

Ans. Metalloid

Q8. A mixture in which the constituents are uniformly distributed throughout without any clear boundary of separation is called?
(a) Homogeneous mixture
(b) Non-Homogeneous mixture
(c) Heterogeneous mixture

Ans. Homogeneous mixture

Q9. in sugar solution sugar is the ………. and water is the ……….
(a) solute, solvent
(b) solvent, solute
(c) solvent, solvent
(d) solute, solute

Ans. solute, solvent

Q10. A solution of iodine in alcohol is known as ……..
(a) tincture of iodine
(b) tincture of sugar
(c) tincture of oxygen
(d) tincture of hydrogen

Ans. tincture of iodine

Q11. A solution is a ……. mixture?
(a) homogeneous
(b) heterogeneous
(c) both
(d) Saturated

Ans. Homogeneous

Q12. The particles of a solution are smaller than:
(a) 1nm
(b) 2nm
(c) 5nm
(d) 0.5nm

Ans. 1 nm

Q13. The amount of solute dissolved in a given volume of the solvent is called :
(a) the concentration of a solution
(b) the concentration of a solvent
(c) the concentration of a solute
(d) none of the above

Ans. the concentration of a solution

Q14. if the amount of solute contained in a solution is less than the saturation level, it is called:
(a) solution
(b) saturated solution
(c) unsaturated solution
(d) suspension

Ans. unsaturated solution

Q15. The particles of suspension can be seen with naked eyes:
(a) true
(b) false

Ans. true

Q16. Physical changes are generally reversible:
(a) true
(b) false

Ans. true

Q17. ‘burning of coal’ is an example of:
(a) physical change
(b) chemical change
(c) permanent change
(d) temporary change

Ans. chemical change

More

Is matter around us pure Online MCQ Tests

1 thought on “Is Matter Around us Pure MCQ Class 9”

Leave a Reply

%d bloggers like this: