Improvement in food resources MCQ Class 9

Improvement in food resources MCQs with Answers Class 9

Q1. Which one of the following is a fodder crop

(a) Maize
(b) Berseem
(c) Linseed
(d) Gram

Ans: Berseem

Q2. The rabi season crop is:

(a) Maize
(b)Paddy
(c) Wheat
(d) Cotton

Ans: Wheat

Q3. The kharif season extends from:

(a) June to October
(b) July to November
(c) November to March
(d) September to January

Ans: June to October


Q4. Hybridisation refer to crossing between:

(a) Different varieties
(b) Different genera
(c) Different species of the same genus
(d) All of these

Ans: All of these

Q5. Which nutrients soil does not provide to plants:

(a) Chlorine
(b) Carbon
(c) Carbon and oxygen
(d) Chlorine and oxygen

Ans: Carbon and oxygen

Q6. Which one of the following is micronutrient

(a) Sulphur
(b) Zinc
(c) Magnesium
(d) Calcium

Ans: Zinc

Q7. For mixed cropping which combination of crop generally not used:

(a) Wheat + gram
(b) Wheat + mustard sunflower
(c) Groundnut
(d) Wheat + maize

Ans: Wheat + maize

Q8. For increasing lactation period
which cattle breeds you would select

(a) Brown swiss + sahiwal
(b) Jersey + brown swiss
(c) Red Sindhi + sahiwal
(d) Red Sindhi + jersey

Ans: Jersey + brown swiss

Q9. Which one of the following fishes is a bottom feeder:

(a) Rohu
(b) Mrigals
(c) Catla
(d) both a and b

Ans: Mrigals

Q10. The variety of bee that is commonly used for commercial honey production is:

(a) Apis serana indica
(b) A. mellifera
(c) A. florae
(d) A. dorsata

Ans: A. mellifera

Q11. Calta, Rohu and Mrigals constitute:

(a) Fresh water fish
(b) Marina fish
(c) Brackish water fish
(d) Both a and b

Ans: Fresh water fish

Q12. Which one of the following is not a cereal crop:

(a) Rice
(b) Wheat
(c) Mustard
(d) Sorghum

Ans: Mustard

Q13. Pigeon pea is a pulse commonly known as:

(a) Chana
(b) Matar
(c) Arhar
(d) Moong

Ans: Arhar

Q14. Which of the following is not a oil seed crops:

(a) Castor
(b) Soyabean
(c) Lentil
(d) Mustard

Ans: Lentil

Q15. Which of the following crop is the not raised as food for the live stock:

(a) Oats
(b) Sudan grass
(c) Berseem
(d) Linseed

Ans: Linseed

Q16. Which one of the following is not a kharif crop:

(a) Wheat
(b) Paddy
(c) Soyabean
(d) Maize

Ans: Wheat

Q17. Which one is not major group of activities for improving crops yield can be classified as:

(a) Crop variety improvement
(b) Crop transport management
(c) Crop protection management
(d) crop production management

Ans: Crop transport management

Q18. Desirable agronomic character-stice like tallness and profuse branching are characteristic of which crop:

(a) Oil
(b) Fodder
(c) cereal
(d) Rulces

Ans: Fodder

Q19. Aseel is a Desi breed of:

(a) Cow
(b) Poultry
(c) Sheep
(d) Pig

Ans: Poultry

Q20. Which one of the following is known as Rock bee:

(a) Apis cerana
(b) Apis florea
(c) Apis dorsata
(d) Apis mellifera

Ans: Apis dorsata

Leave a Reply

%d bloggers like this: