Chapter 11 beehive Class 9 If I were you Questions and Answers

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive If I were you Questions and Answers

Thinking about the text:

I. Answer the following questions.

1. ” At last a sympathetic audience. “
(i) Who says this?
(ii) Why does he say it?
(iii) Is he sarcastic or serious?

Ans: (i) Gerrard says this line.
(ii) because the intruder wants to have a nice talk with him.
(iii) Gerrard is saracastic.

2. Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on?

Ans: Because the intruder is a murderer and goes to kill a person. Gerrard and the intruder are similar faces so, the intruder thinks that he kill Gerrard and takes his identity of Gerrard and impersonates him to escape from the police.

3.  “I said it with bullets”.
(i) Who says this?
(ii) What does it mean?
(iii) Is it the truth? What is the speaker’s reason for saying this?

Ans: (i) Gerrard says this line.
(ii) “I said it with bullets” which means that Gerrard has killed someone.
(iii) It is not truth, Gerrard says it to save ours from intruders.

4. What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that support your answer.

Ans: Gerrard is a playwright.
There are many dialogues written by the Gerrard are as follows:-
“This is all very melodramatic not very original perhaps; out”.
“At last a sympathetic audience”.

5. “You will soon stop being smart”.
(i) Who ways this.

(ii) Why does the speaker say it?

(iii) What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?

Ans: (i) Intruder say this.

(ii) Because he doesn’t want to disclose his identity.

(iii) According to the speaker, the bullet will stop Gerrard from being smart.

Q6. “They can’t hang me twice.”

(i) Who says this?

(ii) Why does the speaker say it?

Ans. (i) the intruder says this.

(ii) the speaker says it because he already murdered someone and wants to murder Gerrard.

Q7. “A mystery I propose to explain.” What was the mystery the speaker proposes to explain?

Ans. The mystery was the story made by Gerrard in order to save his life from an intruder. And he goes out suddenly and returns in the same way.

Q8. “This is your big surprise.”

(i) Where has this been said in the play?

(ii) What is the surprise?

Ans. 1. these statement has been sad twice:

  1. When the intruder is trying to scare Gerrard.
  2. When Girrard is explaining himself.

2. The big surprise is that Gerrard will not be killed by an intruder and his identity was also secure.

Thinking about the language

Q1. Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in brackets.

1. The (site, cite) of the accident was (ghastly/ghostly).

2. Our college (principle/principal) is very strict.

3. I studied (continuously/continually) for eight hours.

4. The fog had an adverse (affect/effect) on the traffic.

5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist/artiste).

6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.

7. Our school will (host/hoist) an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation

8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.

Ans. 1. site, ghastly

2. principal

3. continuously

4. effect

5. artist

6. collage

7. host

8. shake

Leave a Reply

%d bloggers like this: