Diversity in living Organisms MCQ Class 9

Diversity in living Organisms MCQ with Answers Class 9

Q1.Whittaker proposed the classification of organisms into ?
1. Five kingdom
2.One kingdom
3.Nine kingdom
4.Zero kingdom

Ans.Five kingdom

Q2.Five kingdom classification,was proposed by ?
1.Huxley
2.linnaeus
3.Whittaker
4.Haeckel

Ans.Whittaker

Q3.in whittarker’s classification the unicellular organisms having various cell organelles included in kingdom of
1.fungi
2. Bacteria
3. Plant tea
4.protista

Ans.protista

Q4.In five kingdom classification,the blue green algae,nitrogen fixing bacteria and archaebacteria are included in the kingdom of ?
1. Algae
2. bacteria
3. fungi
4.Monera

Ans.Monera

Q5. The five kingdom classification is based on complexity of ?
1. Cell structure
2. Body of organisms
3. Body body structure
4. Body structure and cell structure

Ans. Body of organisms

Q6. Which one of the following hierarchical categories is the top taxonomic category?
1. Class
2. Kingdom
3. gems
4. Organism

Ans. Class

Q7. Which is the fundamental basic taxonomic unit of classification is
1.Organism
2.Order
3.Species
4. Define organelles

Ans.Species

Q8. In which one of the following charter members of the monera kingdom differ from other kingdoms ?
1. Define nucleus
2 Define organelles
3. Define body
4. None of these

Ans. Defined organelles

Q9. fern is an example of
1. Thallophyta
2. Protein
3. nuclear
4.Pteridophyta

Ans.Pteridophyta

Q10.Which one of the following is a gymnosperm ?
1.Cycas
2.Hydra
3.Bryophyta
4.Moss

Ans.Cycas

Q11.An eukaryotic cell does not has:
1.Cell membrane
2.plasma membrane
3.nucleus not surrounded by a membrane
4.single-cell

Ans. nucleus not surrounded by a membrane

Q12.Who introduced binomial nomenclature?
1.cell membrane
2.Linnaeus
3.Genus
4. Single-cell

Ans. Linnaeus

Q13. In scientific naming which, one is right in capital letters ?
1.Name of the specific
2. Names of the genus
3. Name of kingdom
4. None of this

Ans. Names of the genus

Q14. Which one of the following is the example of thallophyta ?
1.Moss
2.Ulothrix
3. Both (a)and(b)
4. Fungi

Ans. Ulothrix

Q.15. Plant bodies do not different into root,system and leave in terms as ?
1. Thallophyta
2.Herb
3.Thallus
4.Hyphae

Ans.Thallus

Leave a Reply

%d bloggers like this: